• Start
  • Therapie & Training

Looptraining bij Claudicatio Intermittens (Etalagebenen)

Looptraining bij Claudicatio Intermittens (Etalagebenen)

Fysiotherapie ‘de Schutboom’ is lid van het landelijk netwerk  looptherapie van ClaudicatioNet. Namens onze praktijk is Maryn Verstappen aangesloten bij dit netwerk. ClaudicatioNet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt.Fysiotherapeuten aangesloten bij ClaudicatioNet worden speciaal opgeleid om u zo goed mogelijk te behandelen! www.etalagebenen.nl

U heeft misschien wel gehoord dat u 'etalagebenen' heeft. De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arteriëel vaatlijden (PAV).

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Op de plaats van de vernauwing kan er minder bloed passeren. Bij inspanning (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Bij een vernauwing in de slagaders komt er te weinig zuurstofrijk bloed bij de spieren. Dit zuurstoftekort veroorzaakt pijn in het been. In rust verdwijnt deze pijn weer.

Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut traint. Om pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost extra energie en zuurstof. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van pijnklachten.

Allereerst bespreekt de fysiotherapeut uw klachten en uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Om een goed beeld van uw klacht te krijgen maakt de fysiotherapeut gebruik van vragenlijsten. Hierna volgt een test op de loopband, om uw maximale loopafstand en conditie te bepalen. Op basis hiervan stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken traint u 2 tot 3 keer per week. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen volgens een trainingsschema. Voor  behoud van het behaalde resultaat is het belangrijk om dit trainingsschema te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Vanaf 1 januari 2018 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat deze groep patiënten geen aanvullende verzekering nodig heeft om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie gedurende de periode van 1 jaar vergoed.De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. Ook in 2017 bedraagt het eigen risico €385,- (indien men niet gekozen heeft voor een vrijwillige verhoging). Dus de eerste €385,- die aan zorgkosten gemaakt wordt (voor zover die kosten niet van het eigen risico zijn uitgezonderd), zijn voor rekening van de patiënt.Indien de 37 behandelingen uit de basisverzekering gebruikt zijn en het traject gesuperviseerde looptherapie is nog niet afgesloten, dan kan men gebruik maken van de aanvullende verzekering mits deze is afgesloten.

Neem contact op

Therapie Overzicht De Schutboom

Lees meer: Looptraining bij Claudicatio Intermittens (Etalagebenen)

Neurologische revalidatie (NAH netwerk)

Neurologische revalidatie (NAH netwerk)

Revalideren cq. oefenen van patienten met een diagnose die valt onder niet aangeboren hersenletsel (NAH) of centraal neurologische aandoeningen (CNA).Er wordt daarbij rekening gehouden met verschijnselen die typisch voor NAH zijn, zoals:-Spasme of verlamming (centrale tonus dysregulatie)-Veranderingen in gevoel (sensibiliteit) dit kan zowel oppervlakkig als diep zijn.-Veranderingen in gedrag (neuropsychologische functiestoornissen) zoals: Verminderde aandacht, concentratie problemen of bijv. moeite met organiseren van zaken.Dit zijn enkele voorbeelden van waar op gelet wordt.-Vermoeidheid.-Apraxie (moeite met uitvoeren van handelingen)-Afasie (moeite met spreken)-Neglect (moeite met waarnemen van een zijde)De therapeut is op de hoogte van deze kenmerken en volgt bijscholing op dit gebied.Tevens is zij aangesloten bij het NAH netwerk.

MS (Multiple Sclerose) Status na CVA (Cerebro Vasculair Accident) Ziekte van Parkinson Dementie Hersenletsel als gevolg van een trauma of ziekte

Er wordt een trainingsprogramma opgesteld a.h.v. de intake en de realistische doelen van de patient.Gestreefd wordt daarbij naar een uur trainen in de zaal afhankelijk van de mogelijkheden van de desbetreffende persoon. Vaak komt dit neer op trainen van kracht en UHV en er wordt bij voorkeur functioneel geoefend, waarbij rekening wordt gehouden met de neurologische symptomen.

Status na CVA en MS vallen onder de chronische diagnosecode. Chronische aandoeningenDe vergoeding van behandelingen voor chronische patiënten wordt vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering geregeld. De eerste 20 behandelingen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed, indien u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft afgesloten.Kijk voor meer informatie op www.fysiovergoeding.nl.

Neem contact op

Therapie Overzicht De Schutboom

Lees meer: Neurologische revalidatie (NAH netwerk)

Dry needling

Dry needling

Dry needling, ook wel Triggerpoint Dry needling genoemd, is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt, waardoor deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, zogenaamde ‘triggerpoints’. Dit zijn 'knopen' in de spieren, die de oorzaak kunnen zijn van uw klachten of die uw klachten in stand houden.

Dry needling is overigens iets heel anders dan acupunctuur. Bij dry needling wordt niet geprikt op vaste plekken in het lichaam, maar in vooraf opgezochte triggerpoints in spieren. Een ander verschil is dat bij acupunctuur vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet worden. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld.

Dry needling werkt zoals gezegd op specifieke punten in de spieren, zogenaamde ‘triggerpoints’. Deze kunnen zich bijvoorbeeld uiten in: pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn ‘op afstand’ (uitstralende pijn); bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten; verminderde rekbaarheid van de spier; verminderde kracht in de betrokken spier(en); pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen; tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

We starten het dry needling-behandelingstraject met een introductiegesprek. Tijdens dit gesprek analyseren we uw klachten. Daarna worden de spieren onderzocht op specifieke punten die mogelijk uw (pijn)klachten veroorzaken, de bewuste triggerpoints. Precies op die plaatsen gaan we behandelen om de spieren te laten ontspannen. Na de dry needling-behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee naar huis om de verbeterde situatie te kunnen handhaven.

De dry needling-behandeling is nagenoeg pijnloos. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Wel kan het zo zijn dat als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, u een soort ‘kramp’gevoel ervaart. Als de spier weer ontspant is dit ook meteen weer verdwenen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent worden de dry-needlingbehandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. Fysiotherapie Best | De Schutboom is overigens rechtstreeks toegankelijk. Dat wil zeggen dat u geen verwijsbrief van de huisarts nodig hebt en rechtstreeks een afspraak bij ons kunt maken.

Neem contact op

Therapie Overzicht De Schutboom

Lees meer: Dry needling

Longrevalidatie (COPD netwerk)

Longrevalidatie (COPD netwerk)

Bij COPD zijn uw longen beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

COPD is een verzamelnaam voor:Chronische bronchitis Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.Longemfyseem Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Onze praktijk is aangesloten bij het COPD netwerk Groot Eindhoven en in nauwe samenwerking met het Catharina Ziekenhuis kunnen mensen in onze praktijk met geschoolde therapeuten werken aan hun conditie, spierkracht, ademhalingstechnieken en het aanleren van een actieve leefstijl. U leert zo uw mogelijkheden beter benutten en u kunt u beperkingen eerder herkennen en daar adequater mee omgaan.

Afhankelijk van de ernst van uw aandoening (dit wordt bepaald door longfunctieonderzoek) komt COPD in aanmerking voor langdurige vergoeding fysiotherapie.De vergoeding van behandelingen voor chronische patiënten wordt vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering geregeld. De eerste 20 behandelingen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed, indien u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft afgesloten.Kijk voor meer informatie op www.fysiovergoeding.nl.

Neem contact op

Therapie Overzicht De Schutboom

Lees meer: Longrevalidatie (COPD netwerk)

Fysiotherapie De Schutboom
Jacob van Wassenaerstraat 68
5684 CS Best
Telefoon: 0499 - 39 21 91
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.