Rugklachten en Rugpijn |
Oorzaken, behandelingen en adviezen

Rugklachten snel verhelpen?

De meest voorkomende rugklachten en hoe deze te behandelen

Heb je last van rugklachten? Je bent niet alleen! Wist je dat 25-30% van de Nederlandse bevolking lage rugklachten heeft? De meeste rugklachten komen voor bij mensen tussen 35 en 55 jaar. Rug- en nekklachten staan boven aan als het gaat om de top drie van de duurste aandoeningen in Nederland. Fysiotherapie De Schutboom in Best heeft veel expertise in huis als het gaat om het behandelen van rugpijn. Voor veel mensen kunnen hun rugklachten een sterke belemmeringen vormen van de dagelijkse bezigheden. Toch is er met de juiste aanpak heel vaak iets aan te doen.


Oorzaken rugklachten en Nekpijn

Bijna iedereen krijgt in zijn leven in meer of mindere mate te maken met rugpijn. Bij slechts vijf procent van de patiënten is duidelijk waar deze klachten vandaan komen. Maar vooral wanneer je pijn in je onderrug hebt, is de kans groot dat er geen specifieke oorzaak aan te wijzen is.

Wat is specifieke en aspecifieke lage rugpijn?

Een arts of orthopeed kan onderzoeken waardoor je klachten zijn ontstaan. Rugklachten waarbij de oorzaak vaststaat, noemen we ‘specifieke rugpijn’. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van specifieke lage rugpijn door een hernia of infectie.  
In de meeste gevallen is echter de oorzaak van de rugpijn niet bekend. Deze klachten vallen onder wat we ‘aspecifieke rugpijn’ noemen. Soms wordt een MRI of röntgenfoto gemaakt, maar ook dan is het vaak moeilijk te zien wat de exacte oorzaak van je aandoening is.

Wanneer is rugpijn chronisch?
Meestal verdwijnen of verminderen rugklachten binnen zes weken. Wanneer je langere tijd pijn hebt, is er sprake van chronische rugpijn.  
Rugpijn is ingedeeld in drie fases:

  • acute klachten: tot zes weken
  • subacute klachten: tussen de zes en twaalf weken
  • chronische klachten: na twaalf weken

We spreken van chronische lage rugpijn als iemand langer dan drie maanden last heeft van rugpijn. Ook wanneer de oorzaak wel bekend is, maar de pijn niet te verhelpen is, spreken we van chronische rugpijn. 

Hoe kan lage rugpijn behandeld worden?

Bij Fysiotherapie De Schutboom in Best kunnen we je helpen met het vinden van een passende behandeling voor je rugklachten. We proberen in het onderzoek zo gericht mogelijk naar de oorzaak van je klachten te zoeken. Als we die vinden, proberen we daar een bij jouw klachten passende behandeling op in te zetten, die ook afhankelijk is van je hulpvraag natuurlijk. Samen maken we vervolgens een plan om de rugpijn aan te pakken.

Afhankelijk van de aard van je klachten en je hulpvraag kan de behandeling gericht zijn op het verbeteren van kracht of stabiliteit rondom de wervelkolom, het verbeteren van de functie van gewrichten in de keten van de wervelkolom en/of het verminderen van spierspanning/triggerpoints. Dat kan via manuele therapie, McKenzie therapie, dry needling, (sport-)revalidatie of een combinatie van die vormen.

Beweging is meestal het beste medicijn

Ondanks dat je pijn hebt, is het belangrijk om in beweging te blijven. Onze gekwalificeerde fysiotherapeuten kunnen je helpen de juiste oefeningen te doen en passende adviezen te geven met betrekking tot werk, sport of het leven van alledag. Zij helpen je ook om je actieve leven weer langzaam op te bouwen of aan te houden.

Die aanpak van gedoseerde activering en training is bewezen effectief, ook als we samen niet altijd de exacte oorzaak van je rugklachten kunnen achterhalen. Bewegen als medicijn dus. De therapeuten van Fysiotherapie De Schutboom in Best en onze professioneel ingerichte trainingsruimte bieden je die mogelijkheid

Snel van je rugklachten af?


Therapie Overzicht Rugklachten

Arbeidsfysiotherapie

Dry needling

Fysiof fitness

Fysiotherapie

Manuele therapie

Mc Kenzie therapie

Medische training

Pilates

Sportfysiotherapie

Neem contact op

Fysiotherapie De Schutboom
Jacob van Wassenaerstraat 68
5684 CS Best
Telefoon: 0499 - 39 21 91
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.