Looptraining bij Claudicatio Intermittens (Etalagebenen)

ClaudicatioNet

Fysiotherapie ‘de Schutboom’ is lid van het landelijk netwerk  looptherapie van ClaudicatioNet. Namens onze praktijk is Maryn Verstappen aangesloten bij dit netwerk. ClaudicatioNet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt.

Fysiotherapeuten aangesloten bij ClaudicatioNet worden speciaal opgeleid om u zo goed mogelijk te behandelen! www.etalagebenen.nl

Wat zijn etalagebenen?

U heeft misschien wel gehoord dat u 'etalagebenen' heeft. De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arteriëel vaatlijden (PAV).

Wat veroorzaakt de pijn in de benen bij claudicatio intermittens?

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Op de plaats van de vernauwing kan er minder bloed passeren. Bij inspanning (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Bij een vernauwing in de slagaders komt er te weinig zuurstofrijk bloed bij de spieren. Dit zuurstoftekort veroorzaakt pijn in het been. In rust verdwijnt deze pijn weer.

Behandeling? Gesuperviseerde looptherapie!

Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut traint. Om pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost extra energie en zuurstof. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van pijnklachten.

Werkwijze

Allereerst bespreekt de fysiotherapeut uw klachten en uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Om een goed beeld van uw klacht te krijgen maakt de fysiotherapeut gebruik van vragenlijsten. Hierna volgt een test op de loopband, om uw maximale loopafstand en conditie te bepalen. Op basis hiervan stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken traint u 2 tot 3 keer per week. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen volgens een trainingsschema. Voor  behoud van het behaalde resultaat is het belangrijk om dit trainingsschema te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

VERGOEDING 2018: FYSIOTHERAPIE BIJ ETALAGEBENEN

Vanaf 1 januari 2018 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat deze groep patiënten geen aanvullende verzekering nodig heeft om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie gedurende de periode van 1 jaar vergoed.

De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. Ook in 2017 bedraagt het eigen risico €385,- (indien men niet gekozen heeft voor een vrijwillige verhoging). Dus de eerste €385,- die aan zorgkosten gemaakt wordt (voor zover die kosten niet van het eigen risico zijn uitgezonderd), zijn voor rekening van de patiënt.

Indien de 37 behandelingen uit de basisverzekering gebruikt zijn en het traject gesuperviseerde looptherapie is nog niet afgesloten, dan kan men gebruik maken van de aanvullende verzekering mits deze is afgesloten.

Therapie Overzicht De Schutboom

Arbeidsfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Dry needling

Fysiof fitness

Fysiotherapie

Longrevalidatie

benen, knie, rug

Looptraining

Manuele therapie

Mc Kenzie therapie

Medische training

Neurorevalidatie

Pilates

Sportfysiotherapie

Neem contact op

Fysiotherapie De Schutboom
Jacob van Wassenaerstraat 68
5684 CS Best
Telefoon: 0499 - 39 21 91
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.