Dry needling

Wat is Dry needling?
Dry needling, ook wel Triggerpoint Dry needling genoemd, is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt, waardoor deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, zogenaamde ‘triggerpoints’. Dit zijn 'knopen' in de spieren, die de oorzaak kunnen zijn van uw klachten of die uw klachten in stand houden.
Dry needling is geen acupunctuur!

Dry needling is overigens iets heel anders dan acupunctuur. Bij dry needling wordt niet geprikt op vaste plekken in het lichaam, maar in vooraf opgezochte triggerpoints in spieren. Een ander verschil is dat bij acupunctuur vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet worden. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld.

Klachten waarbij dry needling kan helpen

Dry needling werkt zoals gezegd op specifieke punten in de spieren, zogenaamde ‘triggerpoints’. Deze kunnen zich bijvoorbeeld uiten in:

  • pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn ‘op afstand’ (uitstralende pijn);
  • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten;
  • verminderde rekbaarheid van de spier;
  • verminderde kracht in de betrokken spier(en);
  • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen;
  • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.
Hoe ziet de dry needling-behandeling eruit?

We starten het dry needling-behandelingstraject met een introductiegesprek. Tijdens dit gesprek analyseren we uw klachten. Daarna worden de spieren onderzocht op specifieke punten die mogelijk uw (pijn)klachten veroorzaken, de bewuste triggerpoints. Precies op die plaatsen gaan we behandelen om de spieren te laten ontspannen. Na de dry needling-behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee naar huis om de verbeterde situatie te kunnen handhaven.

Is de dry needling-behandeling pijnlijk?

De dry needling-behandeling is nagenoeg pijnloos. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Wel kan het zo zijn dat als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, u een soort ‘kramp’gevoel ervaart. Als de spier weer ontspant is dit ook meteen weer verdwenen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wordt dry needling vergoed?

Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent worden de dry-needlingbehandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. Fysiotherapie Best | De Schutboom is overigens rechtstreeks toegankelijk. Dat wil zeggen dat u geen verwijsbrief van de huisarts nodig hebt en rechtstreeks een afspraak bij ons kunt maken.

Therapie Overzicht De Schutboom

Arbeidsfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Dry needling

Fysiof fitness

Fysiotherapie

Longrevalidatie

benen, knie, rug

Looptraining

Manuele therapie

Mc Kenzie therapie

Medische training

Neurorevalidatie

Pilates

Sportfysiotherapie

Neem contact op

Fysiotherapie De Schutboom
Jacob van Wassenaerstraat 68
5684 CS Best
Telefoon: 0499 - 39 21 91
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.