McKenzie therapie

Wat is McKenzie therapie?

McKenzie therapie is een andere benaming voor Mechanische Diagnose en Therapie. Dit is een actieve benadering en een oefenmethode voor al die klachten waar men herhaaldelijk last van heeft en waar geen duidelijke oorzaak voor gevonden kan worden. Deze zogenaamde ‘aspecifieke klachten’ mogen dan misschien geen duidelijke oorzaak hebben; ze staan maar liefst op de zesde plaats in de top tien van meest gestelde diagnoses door de huisarts. Veel van deze klachten hebben de neiging om vaak terug te komen of zelfs chronisch te worden. De McKenzie methode behandelt dergelijke klachten middels oefentherapie gericht op houding en preventie.

Bij welke klachten kan McKenzie therapie toegepast worden?

McKenzie therapie wordt toegepast bij al die klachten waar men herhaaldelijk last van heeft en waar geen duidelijke oorzaak voor gevonden kan worden. Denk hierbij aan:

  • spit en acute nekklachten;
  • langdurige rugklachten;
  • schouderklachten;
  • pijn en een doof gevoel in arm of been;
  • uitstralingspijn in arm, been, bil, schoudergebied;
  • klachten na een ongeval;
  • hoofdpijn;
  • whiplash.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De Mc Kenzie therapie behandeling is primair gericht op de symptomen van de patiënt. In overleg met de patiënt stellen we een individueel oefenprogramma op. Dit concentreert zich op het aanleren van houdingen en bewegingen die gericht zijn op het voorkomen van hernieuwde periodes van klachten. Hierin wordt een actieve rol van de patiënt gevraagd. Het bijzondere van McKenzie therapie is dat niet alleen de symptomen gericht behandeld worden, maar dat ook getracht wordt om de bron van de symptomen op te sporen en te behandelen.

Wordt McKenzie therapie vergoed?

Bovenstaande therapievorm wordt in principe voor volwassenen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van de soort aanvulling die u al dan niet heeft afgesloten, bestaat er een bedrag of een aantal behandelingen die door uw zorgverzekeraar worden vergoed. Wij helpen u graag om u te informeren over uw specifieke recht op verzekering, maar uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor de betaling van uw behandelingen.

Volwassenen van 18 jaar en ouder
Voor patiënten vanaf 18 jaar geldt, dat behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Voor chronische patiënten zijn er andere regels.

Kinderen tot 18 jaar
Voor kinderen tot 18 jaar worden behandelingen merendeels vanuit de basisverzekering vergoed:

  • de eerste 18 behandelingen per jaar (daarboven vanuit een eventueel aanvullende verzekering van de ouders);
  • behandeling van aandoeningen uit de chronische lijst hebben een volledige dekking vanuit de basisverzekering.
Chronische aandoeningen
De vergoeding van behandelingen voor chronische patiënten wordt vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering geregeld. De eerste 20 behandelingen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed, indien u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft afgesloten.
Kijk voor meer informatie op www.fysiovergoeding.nl.

Aanmelden

Ga hier naar het aanmeldingsformulier McKenzie therapie.

McKenzie in beeld

Route kaart

Contact info

Fysiotherapie De Schutboom
Jacob van Wassenaerstraat 68
5684 CS Best
Telefoon: 0499 - 39 21 91
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.